Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

We moesten wel hulp zoeken voor onze hond

De laatste afspraak voor mijn vakantie was met de eigenaren van Milo. Milo is een Mechelse herder van 1 jaar oud en zijn eigenaar Yvonne mailde mij voor hulp, want er was een groot probleem. “We moesten wel hulp zoeken voor onze hond, want Milo gromde en dreigde aan te vallen”.

Bij zo’n vraag gaan bij mij de alarmknoppen rinkelen, want bij grommende honden die dreigen aan te vallen is er een potentieel gevaarlijke situatie. Als er zo’n vraag binnen komt, reageer ik daar snel op.

Evaluatie

Na afloop van het traject wat Yvonne en haar familie hebben afgelegd kreeg ik deze evaluatie:

“Onze hond Milo, een Mechelaar van 1 jaar oud, is een pittige hond. Dat wisten we al, maar toen hij tegen mijn man en zoon begon te grommen en zelfs dreigde aan te vallen, moesten we wel hulp gaan zoeken. Dat vonden we bij lieve Hond en Baas.

Ik mailde met een soort noodkreet en de volgende dag hadden we al een afspraak! Dat was echt heel fijn, zo snel. Met veel geduld, maar ook met de nodige humor heeft Sjoukje ons inzicht gegeven om beter met Milo om te gaan en het werkt! Vooral onze zoon leerde dat deze hond moet werken in plaats van knuffelen en het gaat nu een stuk beter.

We zijn er nog niet, maar wat hebben we al veel bereikt! Het speuren in het bos was ook heel tof om te doen, daar gaan we zeker mee door. Een aanrader voor iedere hondeneigenaar”.

Jij hebt het gedaan

Natuurlijk krijg ik veel voldoening uit mijn werk door mensen handvaten en inzichten te geven, en ben ik blij met zo’n mooie review.

Maar jij hebt het gedaan Yvonne, samen met jouw familie. En daar mag je heel trots op zijn. Jij hebt je verantwoordelijkheid genomen, je hebt gekeken en geluisterd naar de lichaamstaal van je hond en je hebt hulp gezocht toen je het gevaar van de situatie inzag.

Je hebt je ingezet om de adviezen en inzichten die je gekregen hebt toe te passen in jullie situatie en mogelijkheden. Je bent Milo blijven zien als een lieve hond die hulp nodig had en je hebt er voor gezorgd dat die hulp er kwam. Daar heb je in geïnvesteerd in tijd, energie en geld.

Je hébt niet alleen een hond, je houdt van je hond. ????????????

Gevaarlijke situatie

Als honden grommen en dreigen aan te vallen is dat hondengedrag wat je zeer serieus moet nemen. Grommen en dreigen is een signaal dat een hond zich agressief voelt. Het kan een waarschuwing zijn voor een aanval, het kan een manier zijn om zijn territorium te verdedigen of om zijn baasje te verdedigen.

Grommen is een signaal waarmee de hond zijn emotie en intentie communiceert, het grommen geeft aan hoe hij zich voelt en wat hij van plan is om te gaan doen. Hij voelt zich bedreigd, angstig of oncomfortabel en wil gaan bijten.

Als je niet naar die signalen luistert dan kan dat voor een hele gevaarlijke situaties zorgen, want als een hond bijt kan dat zeer ernstige verwondingen of zelfs de dood veroorzaken.

Lichaamstaal

Naast het grommen zie je ook een verandering in de houding van de hond. Je hond kan je in een lage houding benaderen, hij kan op een vreemde manier gaan staren, hij kan zijn staart tussen zijn benen houden, zijn haren opzetten of hij kan zijn tanden laten zien.

De lichaamstaal van je hond kan ook subtieler zijn. Je krijgt dan een gevoel dat er iets niet pluis is. Je hond kwispelt wel, maar het is geen kwispel met een ontspannen lijf. De lichaamstaal van je hond geeft je een naar gevoel in je onderbuik. Luister vooral ook naar dat gevoel van jezelf, want dat klopt vaak wel.

Verantwoordelijkheid nemen

Als je hond duidelijke of minder duidelijke signalen geeft, dan is het aan jou om je verantwoordelijkheid te nemen. Je hond communiceert zoals honden doen en jij moet daar op reageren. Als je dat niet doet, dan kunnen er hele nare ongelukken gebeuren.

Je moet hulp zoeken om te achterhalen waarom je hond doet wat hij doet en hoe je dat kunt veranderen.

En voordat het gedrag veranderd is, moet je er voor zorgen dat “wat je niet wilt niet kan gebeuren”. Management heet dat.

Zo moet er je voor zorgen dat je hond niet kan bijten, bijvoorbeeld door hem een muilkorf te leren dragen. Een muilkorf kan je jouw hond aanleren op een vriendelijke manier.

Lieve hondenbaas

Ben jij ook een lieve hondenbaas die zijn verantwoordelijkheid wil nemen bij problemen die met je hond of met jezelf te maken hebben?

Ik help je graag als je hond gromt, blaft, uitvalt of angstig is. Ik help je ook graag als je zelf moe of uitgeput bent. Want er zijn veel overeenkomsten tussen uitvallende honden en uitgeputte mensen.  Maar daarover later meer.

Kijk ook eens op mijn website naar wat anderen schrijven. Reviews vind je onderaan op de homepage van mijn website.

 

 

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

Laat een reactie achter

Title

Go to Top