Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

Help, mijn hond valt uit naar andere honden

“Help, mijn hond blaft of valt uit naar andere honden, hoe kan ik hem dat uitvallen afleren”.

En: “Vaak denk ik: als het zo gaat, vind ik het helemaal niet leuk meer om met mijn hond aan de wandel te gaan”.

Dit hoor ik vaak van mensen die bij mij komen voor hulp bij het gedrag van hun hond.

Herken jij dit ook?

Dat blaffen of uitvallen naar andere honden, is een veel voorkomend probleem waar veel hondenbazen soms best radeloos door worden.

Hoe kan ik hem dat uitvallen afleren

“Waarom doet mijn hond dat, er is toch eigenlijk niets aan de hand” en  “hoe kan ik hem dat uitvallen afleren”, dat vraag jij je vast regelmatig af.

Heb je er wel eens bij stil gestaan, dat óók jouw hond zelf, in de problemen zit als hij blaft of uitvalt?

Want dat blaffen of uitvallen naar andere honden, of naar andere mensen, is een teken dat hij zich helemaal niet fijn voelt.

Hij is allesbehalve relaxed als hij een andere hond of ander persoon tegen komt en voelt zich dan niet veilig.

De ene hond valt uit als hij zich niet veilig voelt en een andere hond gaat op de vlucht.

En omdat jij van je hond houdt, wil je ook helemaal niet dat hij zich niet veilig voelt.

Het probleem wordt ook alleen nog maar groter, als je door het gedrag van je hond steeds minder met je hond op pad gaat.

Leuke dingen met jouw hond doen, schiet er zo ook bij in.

Je kunt jouw hond zo ook steeds minder dingen geven, waar hij wel gelukkig van wordt.

Weer samen ontspannen op pad

Jij wilt dit uitvallen veranderen, want jij wilt dat jouw hond zich veilig voelt en ook dat de omgeving van je hond veilig is.

Je wilt ook weer leuke dingen kunnen doen met jouw hond.  Je wilt weer samen met jouw hond gelukkig zijn.

Om dat weer te kunnen, moet je te weten komen waarom jouw hond blaft of uitvalt.

Het is geen kwestie van je hond het uitvalgedrag afleren, je moet hem ander gedrag aanleren.

Maar dat niet alleen. Je moet je er vooral ook van bewust worden, welke factoren er meespelen bij het WAAROM dat jouw hond zo doet.

Die bewustwording en kennis gaan ervoor zorgen dat jij je hond beter kunt begeleiden, zodat hij helemaal niet meer hoeft uit te vallen.

Je weet dan, wat je er aan kunt doen om te voorkomen dat jouw hond uitvalt.

Je krijgt dan weer vertrouwen, je voelt je niet meer onzeker en je hoeft niet meer bezorgd te zijn als je een andere hond tegenkomt.

Hoe kun je weer ontspannen met je hond op pad

Herken jij dat? Denk je ook vaak “Help en wat nu?”  Ik begeleid je graag als jij ook weer ontspannen met je hond op pad wilt.

De eerste stap is, dat je je bewust wordt van WAAROM jouw hond blaft en misschien wel uitvalt.

Voor die eerste stap heb ik een online cursus voor je, die je inzicht geeft over het waarom van het uitval-gedrag van jouw hond.

Je kunt deze cursus bestellen via https://lievehondenbaas.nl/product/uitvallende-hond/

Door je eigen situatie te bekijken kom je er achter wat er in jullie situatie meespeelt en waarom jouw hond blaft of uitvalt naar andere honden.

Je leert welke factoren er zoal meespelen. En als je dat weet, dan kun je jouw hond beter begeleiden en weer ontspannen samen met je hond op pad.

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

2 Comments

 1. Gabrielle Beerendonk 1 november 2022 om 05:20 - Antwoorden

  Goedendag, ik heb sinds 5 dagen een hondje uit het asiel. Ze is 1 jaar, geen socialisatie gehad, altijd ‘aan’ gestaan en ze valt uit naar elke hond. Aan de socialisatie kan ik zelf veel doen (geef zelf puppyles) en ik geef haar nu ook de rust die ze nodig heeft. Maar ik weet niet wat ik moet/kan doen aan dat uitvallen. Zoals ik zie hoe ze reageert, vermoed ik dat ze als pup zijnde ‘gesicialiseerd’ is, door alle honden maar op haar af te laten komen terwijl ze dit niet aan kon en was dat uitvallen de enige manier voor haar.
  Ik hoop iets van u te horen.

 2. Sjoukje Lautenbach 1 november 2022 om 08:40 - Antwoorden

  Hallo Gabrielle,

  Fijn dat je mijn gratis tips hebt gedownload, ik hoop dat je er wat aan hebt / krijgt nu je sinds 5 dagen een hondje uit het asiel hebt. 
  De tips en het online programma wat ik aanbied, heeft als doel dat je zelf gaat inzien wat er bij jouw hond aan de hand is. Je krijgt daardoor meer (be)grip op het gedrag van jouw hond omdat je gaat inzien waar dat uitvalgedrag vandaan komt en waardoor het uitvallen veroorzaakt wordt. 

  Je noemt al een mogelijke oorzaak van waarom jouw hond uitvalt en er kunnen nog meer dingen meespelen waar je nog niet aan gedacht hebt. Ik adviseer je daarom om op een rustig moment/als je niet afgeleid kunt worden, de tips goed door te nemen en de online cursus te doen. Daardoor krijg je al vele inzichten die van toepassing zijn op de specifieke situatie van jou en jouw hond en je kunt dan zelf, stap voor stap, bedenken wat je moet doen.

  Jouw hondje komt uit het asiel, ze heeft volgens jou geen socialisatie gehad en ze heeft altijd “aan” gestaan. 

  Stel je nu eens voor hoe jouw hondje zich voelt: ze komt uit het asiel /een drukke omgeving, waar (veel) andere honden zijn, die ze kennelijk niet leuk vindt, want ze valt uit naar andere honden. 

  Hoe vol is haar stress emmer /  hoe hoog is het stressniveau van jouw hondje denk je? 

  Je vraagt je nu misschien af wat nu stap 1 is waarmee je jouw hondje meteen kunt helpen. Het antwoord komt uiteraard naar voren uit de tips en online cursus, maar om je nu direct een handvat te geven: doe eerst een tijd zo weinig mogelijk met je hond.

  Geef jouw hond rust. Doe eenvoudige zoekspelletjes in huis/evt. de tuin en zorg ervoor dat je hond niet in contact komt met andere honden.

  Voorkom ook zo veel mogelijk dat jouw hond in contact komt met de geur van andere honden (vermijd honden uitlaatveldjes, honden clubs etc.). 

  Want (de geur van) andere honden levert jouw hond stress op. Terwijl jouw hond tot rust komt (en dat kan een behoorlijk lange periode (weken) zijn), kun jij meer gaan leren over het hoe en waarom honden uitvallen.

  Ik wens je daar veel succes mee en ik wens je ook veel geluk samen met jouw hond. 

  Hartelijke groet, Sjoukje

Laat een reactie achter

Title

Go to Top