Positief denken helpt niet

Doen alsof er niks aan de hand is, positief denken of afleiden, verandert niet echt iets als je ergens een probleem mee hebt.  Je kunt die vervelende gedachten wegdrukken of gewoon doen alsof je happy bent, maar dat helpt niet op de lange termijn.

Door alleen maar positief te denken, iets te negeren of jezelf af te leiden, verandert er niets aan hoe jij je werkelijk voelt.
Want als daar plotseling weer die situatie is, voel jij je weer net zo rot, en reageer je weer precies zo als dat je altijd doet. Je bent weer bang, boos of gefrustreerd.

Dat werkt ook zo bij je hond. Als je hond andere honden niet leuk vindt, als hij uitvalt naar andere honden, dan kun je je hond afleiden met iets lekkers, en soms werkt dat. Maar een volgende keer, als er weer een situatie is die voor je hond bedreigend is, dan reageert je hond weer net zo als dat hij altijd doet.

Er is niets wezenlijks veranderd aan het gevoel, aan de emotie die er is in zo’n situatie. Bij je hond of bij jou.

Onbewust

Als er op een gegeven moment een bepaalde situatie is die je triggert, reageer je zoals je altijd doet. Je loopt ergens met jouw hond en er komt een andere hond aan. Jouw hond blaft of valt uit naar andere honden, en daar word je zelf ook onzeker van.

Je wilt deze reactie van jezelf ook niet, je wilt je anders voelen en anders reageren, maar dat lukt niet. Je wilt je niet onzeker voelen, je wilt zelfvertrouwen hebben. Maar dat gaat niet vanzelf, ook niet als je positief denkt. Waar komt die reactie van jou toch steeds vandaan en hoe kun je dit wel blijvend veranderen? Dat wil je weten.

Als er niets aan je eigen gevoel in een bepaalde situatie verandert, dan reageer je in een bepaalde situatie steeds weer zoals je altijd doet. Dat komt omdat die reactie op een situatie die je triggert, uit je onderbewuste komt, als een reflex.

Veranderen

Ik begeleid graag mensen die steeds weer tegen hetzelfde aanlopen en dit willen veranderen. Het maakt eigenlijk niet uit waar dit probleem mee te maken heeft, met jouw hond of met jezelf.

Je wilt je anders voelen, je wilt ergens een verandering en ik begeleid je graag bij die verandering. Jij wilt een leven wat zoveel mooier is dan hoe je het nu ervaart. Jij wilt je energie gebruiken voor je dromen. Je wilt relaxed met jouw hond op pad. Je wilt samen met jouw hond leuke dingen doen.

En dat kan. Als je maar weet hoe dit werkt en wat er nodig is voor die verandering.

Probleem

Een probleem is pas een probleem als jij het als dusdanig ervaart.

Wat voor de ene persoon een probleem is, hoeft voor iemand anders helemaal geen probleem te zijn. Waar jij je onzeker door voelt, daar hoeft iemand anders helemaal niet onzeker door te worden.

Als jouw hond bang is voor een andere hond en wil vluchten of wil aanvallen, dan hoeft een andere hond dat helemaal niet te doen.

Welke emotie roept een bepaalde situatie bij jou op. Ben je bang, of boos of gefrustreerd? Hoe voel jij je in die situatie. Hoe reageer jij? Wil je vluchten of blijf je als aan de grond genageld staan. Of reageer jij boos. Het gaat om hoe jij het beleeft.

Hoe kun jij het probleem wat jij ervaart veranderen. Hoe kun jij jouw emoties en gedrag, en ook dat van jouw hond, veranderen in een bepaalde situatie. Bij die verandering, daar begeleid ik jou graag bij.

Laat me weten wat jij graag wilt veranderen.

2023-08-30T13:15:52+01:00

Deel dit verhaal!

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant