Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

Je hond en een gillend kind op een fietsje

Er zijn van die gebeurtenissen die je niet had zien aankomen. Je hebt een lieve hond die nooit een vlieg kwaad doet.

Je gaat naar de camping en je hond gaat mee. Er is van alles te doen en te zien op die camping en dat is voor je hond geen probleem. Maar, dan plotseling, vlak voor de neus van je hond, schiet er een gillend kind op een fietsje voorbij.

Wat doet jouw hond? Schiet hij onder je stoel of wil hij er achter aan?

Of je gaat met je hond wandelen, je hond loopt los want je loopt in een gebied waar honden los mogen lopen. En omdat je hond nog nooit een probleem heeft veroorzaakt, kan dat.

Plotseling, om de bocht, zijn daar een moeder die aan het joggen is en een kind op een fietsje. De moeder is kennelijk bang voor honden want ze slaakt een kreet: ohhh neee! Het kind schrikt zich een ongeluk en gaat er gillend vandoor op zijn fietsje.

Wat doet jouw hond? Gaat hij er achteraan of schrikt hij en blijft hij staan?

Als je hond niet reageert op een gillend kind wat met zijn fietsje vlak voor zijn neus voorbij racet, dan is er gelukkig geen probleem.
Anders wel.

 

Prooi gedrag of bedreigd

Als jouw hond achter het kind aan wil, is dit dan prooi gedrag of voelt hij zich bedreigd?

Najagen is geen abnormaal hondengedrag, maar je wilt natuurlijk niet dat je hond dit doet. Je vindt het ook niet prettig als jouw hond zich bedreigd voelt en dat hij bang is.

Wanneer er plotseling een kind snel en gillend voorbij komt, en je hond is dit niet gewend, dan kan dat een trigger zijn. Een trigger waardoor je hond bang wordt of een trigger die er voor zorgt dat hij er achter aan wil.

Er is dus een probleem wat je moet veranderen als je geen narigheid of ongelukken wil.

 

Probleem

Het is in zo’n situatie wel duidelijk dat er een probleem is. De mogelijke gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn, in het ergste geval bijt de hond het kind.

Nu zijn er mensen die denken of zeggen dat het zo’n vaart niet zal lopen. Maar dat is niet zo, de situatie kan wel degelijk uit de hand lopen en verschrikkelijke gevolgen hebben.

Zelfs als het gaat om de liefste hond en het liefste kind.

Er zijn ook mensen die vinden dat het kind niet gillend op een fietsje voor de neus van de hond moet weg racen. Dat is ook zo, maar het is de taak van de ouders van het kind om het kind dat te leren. Daar heb jij geen invloed op.

 

Verantwoordelijk

Jij bent verantwoordelijk voor hoe jouw hond zich voelt en voor wat je hond doet.

Als jouw hond zich bedreigd voelt en weg wil of als jouw hond achter het kind aan wil, dan moet jij ervoor zorgen dat dit niet kan gebeuren. Dat is management.

Het is goed om je te realiseren dat een situatie zoals met het kind op het fietsje altijd kan gebeuren. Je hond is een hond en die kan schrikken of najagen.

Bij het ene ras of individu is er meer kans dat dit gebeurt dan bij het andere. Dat is Nature. Ook is het gedrag van je hond afhankelijk van de leefomgeving, van wat je hond geleerd heeft. Dat is Nurture.

Wanneer je met je hond in een dergelijke situatie komt, is het goed om je te realiseren waarom je hond doet wat hij doet. Wat zit er achter het gedrag. En vervolgens wil je weten hoe je dat gedrag kunt veranderen.

En daar help en begeleid ik je graag bij. https://www.lievehondenbaas.nl

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

Laat een reactie achter

Title

Go to Top