Vandaag de 3e mail die gaat over “Leer het gedrag van je hond begrijpen om bijtincidenten te voorkomen”.
Emoties
Emoties zijn een reactie op een situatie, gebeurtenis, gedachte of herinnering. Iedereen heeft emoties. Een hond ook. Leer het gedrag van je hond begrijpen én voorkom bijtincidenten door te kijken naar de emoties die er zijn.
Een paar voorbeelden:
- Je komt thuis, je hond is blij. Hij kwispelt en piept van blijdschap. Blij is de emotie.
- Een enge hond komt er aan, je hond is bang. Of boos.
- Je hond blaft en gromt of trekt aan de lijn en wil ervandoor. Bang of Boos is dan de emotie.
Emoties worden bij mensen én bij honden geuit door gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stemgeluid. Het zijn signalen over hoe een mens of een hond zich voelt.
Door de emoties bij je hond te herkennen, weet je hoe hij zich voelt en kun je vervolgens bepaald gedrag van je hond verwachten.
Context
De ene hond reageert anders op een situatie of gebeurtenis dan een andere hond. De ene hond voelt zich ook anders in een bepaalde situatie dan een andere hond. Net zoals bij mensen is het gevoel en het gedrag wat er is, afhankelijk van de context.
Het is jouw taak om te herkennen hoe je hond zich voelt in een bepaalde situatie zodat je het gedrag wat je hond zou kunnen vertonen, kunt voorkomen.
Signaal
Als je hond gromt, dan voelt hij zich niet veilig, blij of gelukkig. Hij geeft een signaal. Hij kan na dat signaal gaan uitvallen of bijten, zeker als er geen gehoor aan zijn signaal gegeven wordt.
En zelfs de liefste hond kan dat doen, zelfs de liefste hond kan gaan bijten.
Als je hond uit zichzelf altijd weg gaat uit een bedreigende situatie en als dat nu niet kan, dan kan ook hij gaan bijten.
Dan is je hond geen valse hond, het is normaal honden gedrag. Je had dat gedrag van je hond kunnen voorkomen, als je dat signaal had begrepen.
Wat zijn emoties
Er zijn grofweg 4 hoofd emoties te onderscheiden, namelijk:
- bang
- boos
- bedroefd
- blij
Deze emoties hebben mensen, en honden hebben die emoties óók.
De 4 hoofdemoties hebben een scala van vormen. Zo is vrolijk bijvoorbeeld een vorm van blij en bedreigd voelen is een vorm van bang.
Je kunt door de emoties zien hoe je hond zich voelt: is je hond bijvoorbeeld blij of bang. En emoties kunnen bij honden bepaald gedrag, zoals blaffen, grommen en uitvallen veroorzaken.
Een paar voorbeelden:
Als je ziet dat je hond bang is, dan weet je dat hij kan vluchten of dat hij kan aanvallen. Of hij bevriest, hij is als het ware “verlamd van angst”.
Je hond kan ook net doen alsof hij niet bang is, hij ziet er dan wel dreigend uit, maar het baasje zegt: hij doet niets hoor. Het is eigenlijk een watje.
Dat is een grote valkuil, want juist als je bang bent kun je leren dat een grote mond opzetten werkt. Heel veel mensen doen dat ook.
Of hij doet net alsof zijn “neus bloed”, hij er niet bij hoort. Dan lijkt het wel alsof er niets aan de hand is, maar je hond is wel degelijk bang, hij heeft wel stress.
Emoties veroorzaken gedrag
Dat emoties gedrag veroorzaken werkt bij honden net zo als bij mensen.
Iemand doet of zegt iets in een bepaalde situatie en jij reageert daarop als een stier op een rode lap reageert. Je emoties is dan boos.
Of je kruipt in je schulp, of je gaat weg uit de situatie. Je bent eigenlijk bang.
Het kan ook zijn dat je net doet alsof je niets gemerkt of gehoord hebt en je gaat heel iets anders doen. Herken je dit? Vast wel.
Herken de emotie
Om nu het gedrag van je hond te begrijpen, is het belangrijk dat je gaat herkennen welke emotie je hond in een bepaalde situatie heeft.
Als hij bang is, dan kun je hem uit de situatie halen, zodat hij zich beter voelt en niet hoeft te vluchten of te vechten.
Of je kunt hem leren dat het niet nodig is om bang te zijn in een bepaalde situatie, door hem stap voor stap positieve leerervaringen te geven.
Herken jij bepaald gedrag van jouw hond of van jezelf wat wordt veroorzaakt door een bepaalde emotie?
Schrijf voor jezelf eens op
- welke emoties jij bij jezelf herkent in een bepaalde situatie
- hoe voel jij je dan
- wat doe je dan
- welke emoties je herkent bij je hond in een bepaalde situatie
- hoe denk jij dat je hond zich dan voelt
- wat doet je hond dan.
Morgen krijg je deel 4 van deze gratis mini-cursus “Leer het gedrag van je hond begrijpen om bijtincidenten te voorkomen” in je mailbox.