Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

Leer het gedrag van je hond begrijpen-1

Vanaf vandaag ontvang je 4 dagen achter elkaar een mailtje van mij wat gaat over “Leer het gedrag van je hond begrijpen om bijtincidenten te voorkomen”.

Natuurlijk hou je van je hond. Als hondeneigenaar wil je dan ook een goede band met je hond. Dat begint met het begrijpen van gedrag van een hond. Net zo belangrijk: Je kunt daardoor bijtincidenten voorkomen.

Bijtincidenten veroorzaakt door honden is weer actueel en volop in het nieuws.  Realiseer je dat óók jouw hond kan bijten, want het is een hond.

Door het gedrag van je hond te begrijpen kun je er voor zorgen dat je hond zich prettig en veilig voelt. En als je het gedrag van je hond begrijpt, kun je bijtincidenten voorkomen.

Je wilt een gelukkig en harmonieus leven, samen met je hond.  En natuurlijk wil je niet dat je hond iemand anders of een ander dier bijt.

Bijtincident

Een bijtincident door honden is een situatie waarin een hond een mens of een ander dier bijt. Bijtincidenten kunnen variëren in ernst, van een kleine beet waarbij de huid nog intact is, tot een ernstige verwonding of zelfs de dood.

Het is belangrijk om het gedrag van je hond te begrijpen om te voorkomen dat je hond ongewenst of zelfs gevaarlijk gedrag gaat inzetten in bepaalde situaties of bij bepaalde gebeurtenissen.

Wat die situaties of gebeurtenissen dan zijn, dat is voor iedere hond verschillend.

Iedere hond kan bijten

En wat jij je als hondeneigenaar heel goed moet realiseren, is dat iedere hond kan bijten. Zelfs de liefste hond en ook de kleinste hond kan bijten en niet alleen pitbulls, herders of rottweilers!

Als er een bijtincident is, dan is dat een teken dat er iets helemaal niet goed is gegaan. En dat wil, kan en mag je niet laten gebeuren.

En dat hoeft ook niet te gebeuren als je weet hoe je kunt voorkomen dat je hond bijt. Je moet leren begrijpen waar dat gedrag van je hond vandaan komt.

Want de meeste bijtincident gebeuren niet omdat je hond vals is, ze gebeuren omdat je niet weet wat de signalen die je hond geeft, betekenen.

Of om dat er niet geluisterd wordt naar en gereageerd wordt op de signalen die je hond wél geeft. Jij bent verantwoordelijk voor je hond en jouw hond is afhankelijk van jou.

Door de signalen van je hond te leren herkennen, kun je voorkomen dat hij uitvalt of bijt. En dat niet alleen, je kunt ook een sterkere band met je hond opbouwen door te leren hoe hij zich voelt.

Bewust worden

Deze gratis mini-cursus “Leer het gedrag van je hond begrijpen” is bedoeld om je bewuster te maken van hondengedrag. Als je het gedrag van je hond begrijpt, hoef jij je minder onzeker te voelen over of je het wel goed doet.

Er zijn een aantal factoren die een hond kunnen triggeren om te bijten. Dit zijn onder andere:

 1. Pijn
 2. Angst
 3. Woede
 4. Jagen
 5. Leerervaringen
 6. Territorium
 7. Bedreigd voelen
 8. Overprikkeling
 9. Trauma
 10. Onjuiste socialisatie
 11. Onjuiste training
 12. Genetische eigenschappen
 13. Instinct
 14. Omgevingsfactoren.

Over deze factoren is heel veel te vertellen en het is ook vaak een combinatie van factoren die zorgt voor bepaald gedrag bij een hond. Net als een mens, is iedere hond uniek.

Door kennis en informatie over hondengedrag te verzamelen en je eigen te maken, kun je er voor zorgen dat jouw hond zich zo goed mogelijk voelt én je kunt voorkomen dat je hond zich niet gevaarlijk gedraagt of gedrag vertoont wat voor jou of in onze maatschappij ongewenst is.

Jij wilt je verantwoordelijkheid nemen en daar wil ik je graag bij helpen.

Schrijf voor jezelf eens op:

 1. Wat jij herkent in wat hierboven staat beschreven
 2. Welke acties jij hebt genomen om bijtincidenten te voorkomen
 3. Waar jij je onzeker over voelt
 4. Welk gedrag van jouw hond je zorgen geeft
 5. Wat je wilt veranderen.

Morgen krijg je de 2e mail van deze mini-cursus “Leer het gedrag van je hond begrijpen” in je mailbox.

 

 

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

Laat een reactie achter

Title

Go to Top