Hoe verander je het vluchten of uitvallen van je hond? In mijn praktijk als gedragstherapeut voor honden, krijg ik heel regelmatig deze en andere vragen.
Er zijn mensen die zich af vragen waarom hun hond gromt naar andere honden of waarom hun hond niet luistert als er andere honden zijn. Of die hun hond het blaffen aan de lijn willen afleren.
Er zijn ook mensen die een hond hebben die gromt en bijt naar de baas. Het is vaak heel heftig hondengedrag .
Dat doet een hond niet zomaar, dan is er wel wat aan de hand. Is die hond dan vals of heeft hij een tumor in zijn hoofd?
Veel mensen willen dan weten hoe ze hun hond beter kunnen begeleiden.
Lees vooral verder als jij een of meerdere van deze problemen herkent én als je deze problemen wilt veranderen.
Leer hondengedrag begrijpen
Natuurlijk hou jij wel van je hond, maar dit angstige of agressieve hondengedrag maakt het samen zijn met je hond, wel veel minder leuk. Voor jou, maar óók voor je hond.
Want hij voelt zich niet relaxed als hij zo tekeer gaat of er van door wil, dat kun je vast wel zien. En soms is de situatie zelfs gevaarlijk, en ben je bang dat je hond iemand of een andere hond zal gaan bijten.
Je wilt zo graag ontspannen met je hond omgaan, weer relaxed samen op pad kunnen en leuke dingen doen.
Je had een hele andere voorstelling van het leven samen met je hond, je vriend.
Maar door het gedrag van je hond voel jij je vaak onzeker, omdat je eigenlijk niet weet of je het wel goed doet.
Dit heb je nog nooit mee gemaakt, ook niet terwijl je wel eerder honden hebt gehad.
Wat moet je nu wel of niet doen als je hond gromt, blaft, uitvalt of wil vluchten. Je hebt al zoveel geprobeerd, maar er verandert eigenlijk niet zoveel.
En je krijgt van iedereen een ander advies of opmerkingen waar je ook niet blij van wordt. Het lijkt tegenwoordig wel of iedereen denkt dat hij een hondengedragsdeskundige is.
Voorkomen dat je hond agressief is naar andere honden of naar mensen
Je wilt dat het veilig is, voor je hond én voor zijn omgeving. Want je moet er niet aan denken dat je hond iemand bijt. Tegenwoordig hoor je al zoveel narigheid over bijtincidenten door honden, dat wil je toch écht voorkomen.
Hoe kun je er dan voor zorgen dat je weer leuke dingen kunt doen met je hond, zonder die angst dat je hond iemand of een ander dier zal bijten of op een andere manier agressief is naar andere honden? En je vraagt je ook vaak af of je hond nog wel mee kan, als hij zo gromt, blaft of uitvalt naar anderen of als ij gromt en bijt naar jou als baas.
Veilig zijn en je veilig voelen, dat kan in de meeste gevallen ook wel weer, als je maar weet welke stappen je moet zetten. Én als je die stappen die nodig zijn, maar niet te groot maakt.
Leer het gedrag van je hond begrijpen
Deze problemen die je ervaart, kunnen wel veranderen. Maar niet door alleen met je hond te trainen, daar komt meer bij kijken.
Eigenlijk is er om te beginnen een verandering bij jou nodig. Jij moet anders gaan doen dan je altijd doet.
En je moet je bewust worden van allerlei zaken, zoals het effect van emoties op het gedrag, kennis over hoe honden leren en de valkuilen van te veel stress.
Ik wil je daar graag meer over vertellen.
Want als je het gedrag van je hond beter begrijpt, kun jij je hond beter begeleiden en hoef jij je minder onzeker te voelen over of je het wel goed doet.
Voorkomen dat je hond gromt, blaft, uitvalt of wil vluchten
Kan dat dan? Ja, dat kan.
Door meer te leren over hondengedrag, kun je ervoor zorgen dat jouw hond zich zo goed mogelijk voelt zodat je kunt voorkomen dat je hond gromt naar andere honden, blaft, uitvalt of wil vluchten.
Jij wilt je verantwoordelijkheid nemen, je wilt dat je omgeving veilig is en je wilt ook dat jouw hond zich veilig voelt. En je weet ook dat dit niet vanzelf gaat, je wilt daar veel voor doen en in investeren.
Het is belangrijk om te beseffen dat je dan niet alleen in je hond investeert, maar ook in je zelf en in de onderlinge band tussen jou en je hond.
Hieronder behandel ik 12 vragen van mensen die bij mij komen als hun hond hard blaft aan de lijn, gromt, uitvalt naar andere honden en mensen of wil vluchten.
Dit werkt niet als je hond blaft, gromt, bang is of uitvalt naar andere honden of naar mensen
Bijna iedereen heeft wel een oplossing voor jou en je hond als je hond blaft, gromt, bang is of uitvalt naar andere honden of andere mensen. of als je hond gromt en bijt naar jou als baas.
Het lijkt soms wel of iedere hondenbezitter ook een gedragsdeskundige voor honden is, maar helaas, die oplossing van ome Jan die al jaren honden heeft, gaat ook niet werken.
Was het maar zo gemakkelijk.
Je hond afleiden werkt niet
Want de een zegt dat je het blaffen of grommen naar andere honden moet negeren, terwijl de ander zegt dat jij je hond juist moet afleiden met een balletje of wat lekkers.
Maar ook al hou jij je hond een biefstuk voor, hij luistert helemaal niet meer naar jou als hij andere honden tegenkomt.
Een goede leider zijn voor je hond
Het kan ook zijn dat men vindt dat het aan jou ligt dat je hond uitvalt naar andere honden of naar mensen.
Want jij moet een goede leider voor je hond zijn en niet zo onzeker doen. Maar hoe kun je dan niet zo onzeker doen als jij je wel onzeker voelt?
Je wordt juist onzeker door dat angstige of agressieve gedrag van jouw hond.
Je hond corrigeren
Of je krijgt het advies om een speciale halsband of riem voor je hond te kopen, daar zou je het uitvallen naar andere honden en mensen of het trekken aan de lijn wel mee kunnen afleren.
En je moet je hond wat harder corrigeren want hij luistert gewoon slecht. Of hij is volgens sommigen gewoon vals.
Hoe voelt je hond zich als hij uitvalt of wil vluchten
Nou, lieve hondenbaas, ik kan je zeggen dat al die adviezen gewoonweg niet kloppen en niet werken.
En dat het niet werkt, heb je misschien uit eigen ervaring ook al ondervonden.
Je hond gedraagt zich zoals hij zich gedraagt, omdat hij zich niet relaxed of veilig voelt.
Je hond is bang of boos
Hij is bang voor andere honden, hij is boos of heeft een emotie die er op lijkt.
En je moet vooral die emotie van je hond veranderen, wil het gedrag van je hond veranderen.
Verander de emotie, dan verandert het gedrag. Dat werkt zo bij mensen en dat werkt ook zo bij honden.
Ik word er zelf ook heel onzeker van als mijn hond blaft, gromt, bang is of uitvalt naar andere honden of naar mensen
Voordat ik gedragstherapeut voor honden werd, had ik zelf ook een hond die uitviel naar andere honden.
Ik werd daar ook onzeker van. Dus problemen die jij ervaart met jouw hond, zijn voor mij heel herkenbaar.
Maar, toen ik meer leerde over hondengedrag, kon ik mijn hond beter begeleiden en daar werd ik zelf weer minder onzeker door.
Ik kreeg meer zelfvertrouwen, want ik werd me er van bewust, WAAROM mijn hond reageerde zoals hij deed en HOE ik hem beter kon begeleiden.
Dat ik mijn hond beter begreep en leerde wat ik wel en niet moest doen, verbeterde ook de band die ik had met mijn hond.
Herken je eigen valkuilen
Bovendien werd ik me ook bewust van MIJN EIGEN VALKUILEN omdat ik leerde, dat ik als ik zelf nog steeds veel dingen hetzelfde deed er eigenlijk niets wezenlijks veranderde. Daardoor bleef het uitvallen van mijn hond hetzelfde, dat veranderde helemaal niet.
Dus, om iets te veranderen aan het blaffen, grommen, vluchten of uitvallen van je hond, moet je niet alleen werken aan dat gedrag van je hond. Maar je moet je ook bewust worden van je eigen, vaak onbewuste, gewoontes en gedrag zodat er daadwerkelijk iets kan veranderen.
Ik kom bijvoorbeeld nogal eens tegen dat mensen gewoon met hun hond recht op andere honden af blijven lopen, terwijl hun hond andere honden niet leuk vindt. Want ze willen hun hond aan andere honden laten wennen. Dat werkt dus niet.
Of mensen vinden het nog steeds goed dat iedereen hun hond maar aait, ook al vindt hun hond niet iedereen leuk en is hij eigenlijk bang. Daar help je jouw hond dus ook niet mee. Dat zijn ook voorbeelden van het eigen gedrag van mensen, waarvan ze zich vaak helemaal niet bewust zijn.
Je eigen onzekerheid veranderen en je bewust worden van je eigen valkuilen is dus ook belangrijk, zodat je jouw hond beter kunt begeleiden bij het veranderen van zijn gedrag.
Hoe kan ik weer ontspannen met mijn hond op pad als mijn hond gromt, blaft of uitvalt naar andere honden
Nu hoef je geen gedragstherapeut voor honden te zijn of te worden, om het gedrag van je hond beter te leren begrijpen zodat je het probleem wat je ervaart kunt veranderen.
Maar meer kennis en bewustwording over hondengedrag in het algemeen en van je eigen situatie in het bijzonder, helpt je al zo veel verder.
Bij het leren over hondengedrag maar ook bij de bewustwording van je eigen valkuilen, wil ik je graag helpen zodat jij ook weer ontspannen met jouw hond op pad kunt.
Want ik gun het jou en jouw hond van harte om weer samen te genieten van een fijne wandeling. En dat kan in de meeste gevallen ook weer.
Je kunt beginnen met het onderzoeken van de vraag WAAROM je hond doet wat hij doet zodat je hond en jij weer samen ontspannen met elkaar op pad kunnen.
Ik wil dat het veilig is voor mijn hond en voor zijn omgeving als mijn hond bang of boos is
Natuurlijk hou je van je hond en wil je dat hij zich veilig voelt en dat zijn omgeving veilig is.
Soms moet je daarvoor maatregelen nemen of hulpmiddelen gebruiken, die je hond of anderen in zijn omgeving, ook die veiligheid bieden.
En ik kan me heel goed voorstellen dat je alles, wat er mee te maken heeft waardoor je hond wil vluchten of uitvalt als er een andere hond aankomt, nog niet weet.
Dat wist ik vroeger, voordat ik gedragstherapeut voor honden werd, ook nog niet.
Maar om de situatie veilig te houden en het gedrag van je hond te veranderen, is het wel belangrijk om je er van bewust te worden en te leren, wat er zoal meespeelt als je dat vlucht- of uitvalgedrag van je hond wilt veranderen.
Want, je wilt niet dat jouw hond een bijt-incident veroorzaakt of dat je hond gebeten wordt en daar een trauma aan overhoudt.
Ook, als je door maatregelen moet voorkomen dat iets wat je niet wilt, ook niet gebeurt. Management noem ik dat. En daar help ik je ook graag bij.
Bepalen emoties het gedrag van mijn hond als hij wil vluchten of uitvalt
Wat je in ieder geval moet weten en mag onthouden, is dat het grommen, blaffen, vlucht- of uitvalgedrag van je hond wordt veroorzaakt door een emotie.
Er zijn een heel scala van emoties, maar ik beperk me nu even tot de vier belangrijkste emoties, waar alle andere emoties onder vallen.
Die vier belangrijkste emoties zijn
- bang
- boos
- bedroefd
- blij
Onder die vier belangrijkste emoties vallen dus heel veel andere emoties. Zo valt onder de emotie “bang” bijvoorbeeld: onzekerheid of ongerustheid.
Het is vaak de emotie “bang” die er voor zorgt dat je hond in een bepaalde situatie weg wil vluchten of uitvalt.
Want ook als je hond uitvalt naar andere honden, komt dat vaak niet omdat je hond boos is, maar omdat hij eigenlijk bang is voor andere honden.
Als die emotie “bang” verandert in een bepaalde situatie, dan zal het gedrag, zoals vluchten of uitvallen naar andere honden, ook veranderen.
Eigenlijk is je hond bang voor die andere hond als hij wil vluchten of uitvalt
Stel: jouw hond gromt, blaft of valt uit naar de hond van de buren, verderop in de straat, op nummer 43.
Hij is eigenlijk bang voor die hond, want die hond heeft jouw hond een keertje te ruw benaderd. Of misschien heeft hij jouw hond zelfs wel gebeten en heeft jouw hond daar een trauma aan overgehouden.
Of er is iets anders waardoor je hond bang is voor die hond, het kan van alles zijn.
Als je nu die emotie “bang”, die je hond heeft, verandert, dan zal ook het gedrag van je hond ten opzichte van de hond van de buren, veranderen.
Je moet dus eerst uitzoeken WAAROM je hond bang is voor andere honden of die andere hond en daarna kijken hoe je die emotie kunt veranderen.
Je hond kan bijvoorbeeld bang zijn, omdat hij pijn heeft tijdens een contact met een andere hond, of hij heeft een traumatische ervaring of er is een andere vervelende associatie bij die andere hond.
Je hond afleiden verandert de emotie niet als hij blaft of uitvalt
Als je hond uitvalt naar andere honden of hij wil vluchten, dan werkt afleiden met een balletje, frisbee of iets lekkers als er een andere hond aankomt, niet.
Je hond is dan misschien wel even gefocust op dat balletje, maar hij is nog steeds bang voor andere honden.
Feitelijk is er dan niets veranderd, want de emotie die je hond heeft als er andere honden zijn, is nog steeds hetzelfde.
Als die andere hond ook gek is op balletjes of lekkers, dan komt hij nog naar jou en je hond toe ook.
En dat die hond naar je toe komt, dat wil je al helemaal niet. Zeker niet als je hond bang is en uitvalt of vluchten wil voor andere honden.
Het kan door het balletje, frisbee of lekkers eigenlijk alleen nog maar erger worden, als één of beide honden, óók nog agressief wordt omdat ze het balletje, frisbee of lekkers willen hebben. Zeker als jouw hond niet meer goed naar jou luistert als er andere honden in de buurt zijn.
Er is geen quick fix die de emotie van je hond verandert als hij wil vluchten of uitvalt
Soms willen mensen het probleem wat ze met hun hond ervaren snel oplossen. Ze willen een quick fix.
Maar dat kan niet, die quick fix is er niet. Tenminste, als je jouw hond niet hard en fysiek wilt corrigeren.
Veranderen van vlucht- of uitval gedrag gaat in kleine stapjes
Als je HET WAAROM van het probleem gedrag van je hond weet, dan kan je de emotie die je hond heeft in die bepaalde situatie, veranderen.
Dat veranderen, dat gaat in kleine stapjes. Er is geen trucje wat je je hond kan leren en dan is het opgelost. Er is geen quick fix.
Verander hoe je hond zich voelt
Je moet weten, wat er allemaal meespeelt. Pas dan kun jij, hoe je hond zich voelt, veranderen.
Pas als je alle factoren weet, dan kun je het gedrag van je hond veranderen.
Doordat jij dit alles leert, vele handvatten krijgt en je meer bewust wordt van waar het gedrag van je hond vandaan komt, kun je het gedrag van je hond veranderen.
En bij al die veranderingen, daar begeleid ik je graag bij met deze online-cursus , zodat je hond en jij weer samen ontspannen met elkaar op pad kunnen.
Wat je denkt, hoeft helemaal niet waar te zijn als je hond uitvalt of bang is
Heel vaak zijn mensen geneigd om te geloven wat ze denken. Mensen denken iets, omdat ze het een keer gehoord hebben of ze hebben het zo geleerd.
Maar wat je denkt, hoeft helemaal niet waar te zijn.
Vele jaren geleden, voordat ik gedragstherapeut voor honden was, zei men dat je uitvallen kon afleren door fysiek te corrigeren.
Maar wat je daar mee bereikte, was vermijdingsgedrag.
Wat doet je hond bij vermijdingsgedrag
Je hond durfde niet meer uit te vallen. Want als hij dat wel deed, zou hem nog meer pijn en narigheid overkomen, met bijvoorbeeld een wurglijntje of slipketting.
Zo bleef een hond bang voor andere honden en werd die angst vaak nog erger. En, als hij echt niet anders meer kon, bleef hij toch uitvallen naar andere honden.
En je hond luisterde niet meer naar jou, als er andere honden zijn.
Gelukkig zijn er voortschrijdende inzichten en kan het probleem wat je hebt met je hond tegenwoordig meestal anders opgelost worden.
Zo zijn er meer overtuigingen die je kunt hebben, die helemaal niet waar hoeven te zijn.
Zoals: dat een hond niet alle andere honden leuk hoeft te vinden. Jij vindt toch ook niet alle andere mensen leuk?
Een goede leider worden is niet wat de oplossing gaat geven als je hond bang of boos is
Natuurlijk is het belangrijk dat je hond zich veilig voelt bij jou.
Maar als de emotie van je hond niet verandert, dan blijft hij bang als er een andere hond is. Hoe goed jij ook de leiding neemt.
Als je kind bang is voor spinnen, dan verandert die emotie van je kind ook niet door een goede leider te zijn.
Je eigen gevoel verander je ook niet zomaar als je hond agressief is naar andere honden of agressief is naar mensen
En hoe kun je doen alsof jij je niet onzeker voelt terwijl jij je eigenlijk wel onzeker voelt? Dat gevoel wat jezelf hebt, verandert ook niet zomaar.
Door te leren wat je wel of niet moet doen in bepaalde situaties, kun jij je zelfverzekerder gaan voelen.
En, als jij je zelfverzekerd voelt, dan helpt dat ook bij het veranderen van het gedrag van je hond.
Maar als alleen jouw gevoel verandert, dan verandert de emotie die je hond heeft, nog niet.
Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt
Als je hond gromt, blaft, bang is of uitvalt naar andere honden of misschien wel naar mensen en je blijft doen wat je altijd doet, dan krijg je wat je altijd krijgt.
Natuurlijk, er moet iets bij je hond veranderen.
De emotie van jouw hond moet veranderen als hij een andere hond ziet en dan zal hij zich anders gaan gedragen.
Je bewust worden van wat je anders moet doen
Maar jij moet waarschijnlijk ook dingen anders gaan doen. En daar moet jij je ook bewust van worden.
Want als jij blijft doen zoals je veel dingen altijd doet, dan verandert er ook niet echt iets.
Je moet dus bepaalde dingen anders gaan doen.
Voordat de emotie van je hond veranderd is, accepteren dat je hond bang is.
Je hond niet naar een hondenschool of hondenspeelveldje brengen of met hem recht op andere honden af lopen.
Het zijn vaak logische dingen waar jij je niet eens van bewust bent.
Je bedoelt het goed, maar het doet geen goed.
Het begint allemaal met de vraag: Waarom vlucht of valt mijn hond uit als er andere honden zijn
Dat is vraag nummer 1: WAAROM.
Om het gedrag van je hond te kunnen veranderen, moet je als eerste weten WAAROM je hond vlucht of uitvalt.
Heeft je hond pijn, heeft je hond een trauma beleeft of is er iets anders aan de hand, waardoor je hond wil vluchten of uitvalt.
Wat is de emotie van jouw hond en wat speelt er allemaal mee in de unieke situatie van jou en je hond.
De online cursus die je helpt bij de vraag: “Waarom vlucht of valt mijn hond uit naar andere honden”, kun je via deze link bestellen:
Na deze cursus heb jij antwoorden en inzichten over de unieke situatie van jouw hond, waar je mee verder kunt zodat je hond en jij weer samen ontspannen met elkaar op pad kunnen.
Je kunt deze online cursus ook combineren met een aantal individuele sessies. Dat kan online of op mijn locatie in Lelystad, Groene Velden 43.
Mijn toller was pupje in corona tijd en bij de hondenschool moesten we afstand houden en waren we met onze honden op ‘n weiland.
Ze konden niet los om contact met elkaar te hebben.
De 2e cursus mochten ze even spelen maar mijn hond rende naar alle hondenmensen en ging die uitbundig begroeten.
Nu, tijdens wandelen, gaat ze tekeer en wil naar mensen met en zonder hond.
Ze is nooit agressief maar ik vind dit gedrag heel vervelend en daarom hoop ik door het webinar meer inzicht te krijgen in gedrag en emoties bij honden.
Hoi Paula, jouw hond is dus eigenlijk blij of gefrustreerd? en niet boos of bang als ze andere honden én mensen ziet. Dat zijn idd ook emoties die voor gedrag van een hond kunnen zorgen. Leuk dat je bij het webinar aanwezig bent en stel vooral ook dan je vraag