Je hele leven wil je al een hond

Je hele leven wil je dit al. Een eigen hond. En nu is hij er. Wat ga je toch veel leuke dingen doen met je hond. Hij is als een nieuw gezinslid, iedereen is gek met hem en wil met hem knuffelen. Overal gaat hij mee naartoe en tijd nog moeite wordt gespaard om hem van alles te leren.

Maar als je hond uitvalt naar andere honden, dan is het niet zo’n feest

Maar het is helaas toch niet zo’n feest als dat jij je had voorgesteld. Je hond doet soms raar. Hij wil soms weg, vluchten lijkt het wel. Ook gromt hij wel eens of laat hij zijn tanden zien. Met andere honden kan hij helemaal niet zo goed opschieten, hij blaft wild als je met hem aangelijnd langs andere honden loopt en dan valt hij ook uit naar die andere honden.

En toch doe je zo je best om hem te laten wennen aan die andere honden. Je vindt dit gedrag niet normaal, en je vraagt je af of het toch niet aan jou ligt, je hebt écht van alles al geprobeerd. Maar niets lijkt echt te werken. ” Waarom begrijp ik mijn hond toch niet”, vraag jij je steeds af, je wilt hem zo graag beter kunnen helpen en begeleiden.

Je grote angst is dat je hond iemand of een andere hond bijt. Of dat je hond zelf gebeten wordt. En je wilt zo graag weer ontspannen met je hond op pad kunnen en leuke dingen doen met je hond. Het gedrag van je hond maakt jou ook onzeker, wat kan je nog meer doen, je had je het leven met je hond zo anders voorgesteld.

Wat is dan een Flight or Fight reactie?

Je kent het wel, er is een situatie waar jij best wel bang voor bent. De tandarts, een spin of je hebt hoogte vrees. Je hebt angst en angst is een emotie.

Bang, boos, bedroefd of blij, dit zijn 4 emoties waar vele emoties van afgeleid zijn. Je kunt op verschillende manieren met die emoties omgaan:

– vluchten
– vechten
– bevriezen
– iets anders gaan doen, kop in het zand steken of gaan pleasen

Er is dan een Flight or Fight reactie, en wat je ook doet, vluchten, vechten, bevriezen of pleasen, er is stress en de emotie die daar voor zorgt, veroorzaakt een reactie in je lichaam

Te lang, te veel stress geeft problemen

Als je veel of lang stress ervaart, dan krijg je een kort lontje, je schiet uit je raampje of je stress emmertje stroomt over. Je kunt op den duur overspannen raken, een burn-out krijgen en je autonome zenuwstelsel kan helemaal ontregeld raken. Dat kan door situaties in het nu zijn, en ook door situaties uit het verleden gebeuren.

Dat te lang te veel stress problemen geeft, is bij mensen zo, en dat is ook zo bij honden. Je hond kan vaker gaan grommen, blaffen, uitvallen of willen vluchten wanneer er vaak en veel triggerende prikkels zijn waar hij eigenlijk bang voor is. Je hond kan dan een Flight or Fight reactie hebben op bijvoorbeeld een andere hond. De andere hond is dan de triggerende prikkel, de prikkel die die Flight or Fight reactie veroorzaakt.

Maar een hond kan ook gewoon als hond communiceren en grommen als hij iets wil verdedigen, blaffen als hij iets wil bewaken, uitvallen als hij niet wil dat je aan zijn lekkers komt. Of heeft hij als hij gromt, blaft of bijt bijvoorbeeld pijn, of hij gaat vanuit zijn instinct jagen, of hij wil zijn territorium bewaken of het is een kuddebewaker en zijn het voornamelijk genetische eigenschappen waardoor hij doet wat hij doet.

En hij kan dat grommen, blaffen of uitvallen ook doen door onjuiste socialisatie, opvoeding of training, of als hij overprikkeld is….

Waarom doet jouw hond wat hij doet?

Heb je een bange kuddebewaker of een hond die zijn territorium bewaakt terwijl hij ook bang is voor andere honden? Of heb je een hond die pijn heeft én bang is dat een aanraking nog meer pijn gaat doen? Of heeft jouw hond geleerd dat dit gedrag hem wat oplevert? Er zijn vele mogelijke oorzaken als jouw hond wil vluchten, gromt, blaft of uitvalt naar andere honden of naar mensen.

Wat is er aan de hand bij jouw hond, waarom doet jouw hond wat hij doet? Wéét je dat? Ik help je graag om de Flight or Fight reactie van je hond te veranderen.

👉 Hoi, mijn naam is Sjoukje Lautenbach, gedragstherapeut voor honden en coach voor mensen. Ik help je graag het gedrag van je hond te veranderen als je een hond hebt die wil vluchten voor of wil uitvallen naar een andere hond of naar een mens.

Dat gedrag kan een Fligt or Fight reactie van je hond zijn en door deze reactie beter te begrijpen, kun jij je hond beter begeleiden. Door het gedrag van je hond kun je zelf ook onzeker worden en ik coach je graag om dit gedrag van je hond én jouw gevoel te veranderen.

Ik heb voor jou een online cursus die je vast veel inzichten gaat geven: “Help, mijn hond valt uit naar andere honden“.

Je kunt natuurlijk ook 1 op 1 met mij afspreken, in Lelystad of via Zoom, er zijn nog enige tijd een paar plekjes beschikbaar. En als je de online cursus voorafgaand aan de 1 op 1 afspraak doet, dan weet je al heel veel van wat ik je, in een 1 op 1 afspraak, ook ga vertellen.

2024-06-15T14:17:56+01:00

Deel dit verhaal!

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant