Als je hond gromt, blaft, uitvalt of wil vluchten, dan is er iets in een bepaalde situatie wat er voor zorgt dat hij niet relaxed is.
Je hond voelt zich op dat moment niet prettig, hij is niet ontspannen, er is iets in de situatie wat dat gedrag van je hond, dat je niet wilt, veroorzaakt.
Je hond staat in zo’n situatie de hele tijd “aan”.
Stel je nu eens zo’n situatie voor. Herken je dit bij je eigen hond? Het kan ook zijn dat je het steeds “aan staan” bij jezelf herkent. Lees dan ook verder.
Stress
“Aan staan” is stress hebben.
Stress, je hebt er vast al wel eens wat over gehoord. Stress bij honden of stress bij mensen. Stress is niet abnormaal, het is in veel gevallen zelfs noodzakelijk en goed. Maar te veel stress, dat veroorzaakt problemen. En, het bijzondere is, is dat dit bij honden en bij mensen precies hetzelfde werkt.
Het heeft allemaal te maken met het autonome zenuwstelsel, dat er zowel bij mensen als bij honden voor zorgt dat allerlei processen in het lichaam automatisch verlopen, je hoeft er niet bij na te denken. Voorbeelden zijn de ademhaling, het kloppen van het hart, de spijsvertering enzovoorts.
Je hebt geen invloed op dat deel van je zenuwstelsel, het gaat vanzelf. Dat is bij jou zo, en dat is ook bij je hond zo.
Stress is eigenlijk niets anders dan een bepaalde mate van opwinding. Negatieve en ook positieve opwinding.
Die opwinding wordt veroorzaakt door een gebeurtenis of situatie die er voor zorgt dat er meer stress hormonen in het lichaam komen. Die stress hormonen, adrenaline en cortisol, kunnen voor een vlucht of vecht reactie zorgen.
Als er te veel stress en stresshormonen zijn, dan wordt het stress-emmertje te vol en komt er een vlucht of vecht reactie van het lichaam, wat eruitziet als gedrag, zoals uitvallen of vluchten, bevriezen of fiddle about.
Als jij of je hond te veel en te lang “aan staan” dan wordt het stress-emmertje te vol, wat er voor kan zorgen dat er gedrag is zoals uitvallen of vluchten.
Het goede nieuws is dat je de Fight or Flight reactie van je hond (en ook die van jezelf) kunt veranderen.
Je kunt dus het gedrag van je hond zoals willen vluchten, blaffen of uitvallen veranderen.
Daarvoor is het belangrijk dat er minder stress in een bepaalde situatie is doordat de emotie van je hond (of van jezelf) in een situatie of tijdens een gebeurtenis verandert.
Bovenstaande is best ingewikkeld en er is nog veel meer over te vertellen.
Het belangrijkste wat je mag onthouden is dat het gedrag van je hond (of van jezelf) wordt veroorzaakt door een emotie.
Emotie
Als je de waarde van die emotie verandert, dan verandert het gedrag.
De waarde van die emotie wordt veroorzaakt door de stress en de stresshormonen.
Angst en onzekerheid zijn emoties. Ze geven je een gevoel wat je graag kwijt wilt. Het gedrag wat je door angst en onzekerheid vertoont, is een teken dat je niet goed in je vel zit. Dat geldt voor een hond net zo goed als voor een mens. Het werkt voor een hond op dezelfde manier als bij een mens.
Als je hond blaft of uitvalt, gromt of weg wil dan speelt er een emotie die zorgt voor dat gedrag.
De vier hoofdemoties zijn:
- bang
- boos
- bedroefd
- blij
Van die vier emoties zijn heel veel emoties afgeleid, denk aan je onzeker voelen of ongerust zijn.
Het is de emotie bang die er voor zorgt dat je hond in een bepaalde situatie of door een gebeurtenis weg wil vluchten of verstart.
Maar ook als je hond uitvalt, komt dat vaak omdat hij eigenlijk bang is. Als die emotie bang verandert in een bepaalde situatie dan zal het gedrag vluchten, verstarren of uitvallen ook veranderen.
Als voorbeeld: jouw hond valt uit naar de hond van de buren op nummer 43. Hij is eigenlijk bang voor die hond want er is een keer iets gebeurd waardoor je hond erg is geschrokken. Als je hond nu op een ander manier kennis maakt met die hond van nummer 43, dan kan die emotie angst veranderen.
Je hond kan die andere hond misschien zelfs leuk gaan vinden, en blij worden als hij die hond ziet. Dan is de emotie van jouw hond veranderd waardoor ook het gedrag van je hond veranderd.