Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

Waarom even niets doen helpt om beter te worden

Dat klinkt raar hè: “even niets doen om beter te worden”. En toch werkt dat soms zo. Bijvoorbeeld als jij uitgeput bent, weinig energie hebt of als jouw hond uitvalt naar andere honden. Want wat is er in beide gevallen aan de hand? De stressemmer is te vol of de batterij is te leeg.

Batterij

Ik zie dat hebben van energie altijd voor me als een batterij. Als je uitgeput bent of een burn-out hebt gehad, dan is de batterij heel zwak. De batterij is nog zo goed als leeg. Je kunt nog niet veel ondernemen of doen. Zelfs activiteiten die bijdragen aan het vullen van de batterij, zoals leuke dingen doen, kunnen er voor zorgen dat de batterij een beetje leger wordt als je teveel van die leuke dingen doet.

Want bij alles wat je doet heb je te maken met prikkels. Een fijn gesprek met je vriendin, een bezoek aan de sauna of een heerlijke fietstocht, er zijn prikkels. De autorit die je maakt naar de sauna, de omgeving van de sauna, de voorbereiding voor het sauna bezoek, het kost energie.

Leuke dingen kosten ook energie

Nu is de sauna bedoeld als een ontspanning, maar toch kost het energie.  Mijn ervaring is dat je je dit waarschijnlijk niet kunt voorstellen als je niet zelf uitgeput bent geweest en weet wat je te doen hebt om dat te veranderen. Je mag het gewoon van me aannemen.

Maar kun jij je wel voorstellen dat een afspraak op een terras in een druk winkelcentrum je nog veel meer energie kost? Dat daar nog veel meer prikkels zijn?

Heb je wel eens meegemaakt dat je van een avond goed stappen moet bijkomen? Dat je moet herstellen? Als je uitgeput of burn-out bent (geweest) dan ben je en meestal blijf je, vele malen gevoeliger voor allerlei prikkels en dan duurt het ook nog eens veel langer om weer te herstellen van al die prikkels.

Prikkels

Volgens google is een prikkel ”een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, ruiken en proeven. Dit noemen we externe prikkels. Ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; zogenaamde interne prikkels.

Een hond die uitvalt naar andere honden, is ook overprikkeld. Hij heeft te veel meegemaakt aan prikkels, waardoor zijn stress emmertje zo vol is, dat hij uitvalt.
Uitvallen is in dit geval een coping mechanisme, een ander coping mechanisme is bijvoorbeeld vluchten of verstarren. Fiddle about is ook zo’n een coping mechanisme.

Coping mechanisme

Wikipedia zegt over coping mechanisme :” Coping is een begrip uit de psychologie, waarmee de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat wordt bedoeld”.

Jouw hond valt dus uit omdat hij te veel aan prikkels heeft ervaren. De prikkels vullen de stress emmer en het uitvallen is een coping strategie om met de stress die de hond ervaart om te gaan. Te veel leuke prikkels vullen dus óók die stress emmer. Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Dat stress ook de “opwinding” kan zijn bij leuke dingen doen?

Stress

Wat is stress dan eigenlijk? Stress betekent spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Als de stress te lang duurt of heel heftig is, dan is er sprake van ongezonde stress en kun je, zoals ik hier bedoel, uitgeput raken of blijven of gaan uitvallen naar andere honden.

Over deze onderwerpen “uitgeputte mensen”en “uitvallende honden” is heel veel meer te vertellen en te weten. Als jouw hond uitvalt of als jij weinig energie hebt, dan is je bewust worden van wat er speelt de eerste stap om te veranderen, om beter te worden.

Bewust worden

En om je bewust te worden en te veranderen wat in jouw situatie aan de orde is, daar begeleid ik jou heel graag bij. Laat het me weten als jij uitgeput bent of als jouw hond uitvalt en jij dit graag wilt veranderen.

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

2 Comments

  1. Fieke Offringa 11 januari 2023 om 08:26 - Antwoorden

    Goed verhaal Sjoukje! Helemaal mee eens.

    • Sjoukje Lautenbach 11 januari 2023 om 10:15 - Antwoorden

      Leuk, bedankt voor je reactie Fieke

Laat een reactie achter

Title

Go to Top