Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

Grenzen stellen

Wat wordt daarmee bedoeld, grenzen stellen. Wat is een grens eigenlijk? Een betekenis van een grens is bijvoorbeeld een denkbeeldige scheidingslijn tussen twee landen. Maar het kan ook een andere denkbeeldige lijn zijn, zoals in het geval dat jouw hond uitvalt naar andere honden of als jij uitgeput bent.

Als je wilt veranderen dat jouw hond uitvalt naar andere honden of als jij wilt veranderen dat je steeds uitgeput bent, dan is nagaan in hoeverre er voldaan wordt aan grenzen stellen, een van de dingen waar je naar kunt en moet kijken.

Threshold

Jouw hond valt uit naar andere honden en je wilt zijn gedrag te veranderen. Daarvoor ga je met hem trainen. Een van de punten die belangrijk zijn bij de training van jouw hond als jouw hond uitvalt naar andere honden is, dat je ervoor moet zorgen dat jouw hond onder threshold blijft.

Threshold betekent dat je op een bepaalde afstand tot een andere hond moet blijven. Een afstand tot een andere hond waarop jouw nog ontspannen en oké is. De grens is dan de afstand tot een andere hond. Die afstand kan best heel groot zijn.  In het begin van een training om uitval gedrag te veranderen kan het best zijn dat jouw hond helemaal geen andere honden moet kunnen zien of horen, en het liefst ook geen andere honden kan ruiken. Dat is een hele uitdaging op zich.

In ieder geval is het belangrijk dat je weet, herkent en ziet op welke afstand van een andere hond jouw hond stress begint te krijgen. Wat is de grens tot een andere hond voordat je stress signalen bij jouw hond ziet?

Persoonlijke grens

Een grens kan ook een persoonlijke grens van jou zijn. Met jouw persoonlijke grens geef je aan wat of welk gedrag van jezelf of een ander je nog je toestaat. Je kent het gevoel wel als er een bepaalde situatie is en je denkt: tot hier en niet verder.

Het kan ook best zijn dat je niet zo duidelijk weet of voelt waar jouw grens ligt. Dan kun je in de problemen komen.  Als jij je grenzen niet duidelijk genoeg voelt en aangeeft, dan kunnen anderen over jouw grenzen heen gaan.

Het kan ook zijn dan jij vanuit bepaalde gewoontes, overtuigingen of patronen zelf voortdurend over je eigen grenzen heen gaat. Met als gevolg dat jij teveel stress krijgt. Dat jij niet voldoende kunt herstellen en dat je uitgeput raakt.

Grenzen weten

Het is dus belangrijk dat jij voor jezelf voelt en weet waar je eigen grenzen liggen. Wat kan en wil je nog wel en wat wil of kun je niet. En dan moet je ook nog in staat zijn om te grenzen aan te kunnen geven, te uiten. Naar jezelf of naar anderen.

Als jouw hond uitvalt moet jij weten tot welke grens jouw hond nog OK is om in de nabijheid van een andere hond te zijn.

Best ingewikkeld, die grenzen en het stellen ervan. Laat me vooral weten hoe jij omgaat met die grenzen, van jou of van jouw hond.

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

Laat een reactie achter

Title

Go to Top