Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op

Hormonen

Je bent uitgeput. Of jouw hond valt uit naar andere honden. Je wilt een leven wat zoveel mooier en eenvoudiger is dan dat je het nu ervaart.

Wat hebben hormonen te maken met het feit dat jij uitgeput bent of dat jouw hond uitvalt naar andere honden? Het antwoord is alles!

Hormonen en dan in het bijzonder stresshormonen hebben er echt alles mee te maken dat jij je uitgeput voelt of dat jouw hond uitvalt naar andere honden.

Hormonen

Wat zijn hormonen eigenlijk? Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van het lichaam regelen en processen beïnvloeden. Hormonen zijn nodig en nuttig. Maar als er een verstoring is in de afgifte of werking van die hormonen, dan wordt het een ander verhaal.

Er zijn verschillende soorten hormonen, zo zijn er

  • geslachtshormonen
  • groeihormonen
  • spijsverteringshormonen
  • bloedspiegel hormonen
  • stresshormonen

En juist die stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, hebben een hele belangrijke rol als jij uitgeput, opgebrand of burn- out bent.
En die stresshormonen hebben ook een rol ook als jouw hond uitvalt naar andere honden.

Stress hoort bij het leven. En stresshormonen zijn nodig bij allerlei processen in je lichaam. Het wordt echter een ander verhaal als er te lang en een te hoge concentratie stresshormonen in jouw bloed of in het bloed van jouw hond zit.

Uitvallende hond

Als jouw hond uitvalt naar andere honden, dan heeft jouw hond hond een te hoge concentratie stresshormonen in zijn lichaam. Je hebt vast wel eens gehoord van het stressemmertje wat overloopt? Nou, dat overlopen van het stressemmertje komt door te veel stresshormonen in het bloed. Die stresshormonen zorgen voor een bepaald gevoel bij je hond, hij is bijvoorbeeld bang. Of boos. En dat gevoel van jouw hond zorgt voor bepaald gedrag, zoals bijvoorbeeld uitvallen. Of vluchten.

Uitgeput

Als jij uitgeput bent, dan komt dat doordat jij een te lange tijd te veel stress hebt ervaren. Je hebt bijvoorbeeld heel lang erg veel zorgen gehad.  Of je hebt heel lang alleen maar voor anderen gezorgd zonder dat er tijd was om wat voor jezelf te doen.

Er was geen tijd om te herstellen. Je bleef maar bezig, vooral ook in je hoofd, met de zorgen die je had. Daardoor is de concentratie stresshormonen in jouw bloed te lang te hoog geworden. En daardoor ben je uiteindelijk helemaal uitgeput geraakt.

Omdat hormonen echt alles te maken hebben met het feit dat jij uitgeput bent of met het feit dat jouw hond uitvalt, is het belangrijk om meer over die hormonen te begrijpen als je wilt veranderen dat jij uitgeput bent of als je wilt veranderen dat jouw hond uitvalt naar andere honden.

Er is naast de werking van stresshormonen nog veel meer wat meespeelt als jij meer energie wilt en als je wilt dat jouw hond niet meer uitvalt als hij andere honden ziet.

Ik begeleid je graag als je niet uitgeput meer wilt zijn of als je wilt dat jouw hond niet meer uitvalt naar andere honden.

Heb jij al eens gemerkt wat de invloed is van stress en van stresshormonen op het gedrag van jouw hond of van jou? Laat het me weten.

Vond je dit interessant? Deel het verhaal met anderen!

Laat een reactie achter

Title

Go to Top